Kolin luontokeskus Ukossa nähdään ajalla 3.3.-28.4.2025 Sanna Hukkasen näyttely Etnograafin kiertävä kotimuseo.
Matkoilta suomalais-ugrilaiseen maailmaan on tarttunut mukaan monenlaisia aarteita: lahjaksi saatuja esineitä, taika-amuletteja ja autoritääristä johtajaa ivaavaa krääsää. Etnograafin kiertävä kotimuseo -näyttely on rakentunut Sanna Hukkasen Taiga – EtnoGraafinen matkakertomus -sarjakuva-albumin ympärille. Taiga perustuu Hukkasen luonnoskirjoihin piirtämille päiväkirjamerkinnöille matkoilta suomalais-ugrilaiseen maailmaan ennen koronaa ja sotaa, kun kulttuuriyhteistyö sukukansojen kanssa oli vielä mahdollista. Suomalainen sarjakuvataiteilija ja moskovalainen lingvisti kohtaavat matkoillaan uhanalaisia kieliä puolustavia aktivisteja: maalaismummoja, urbaaneja nuoria, toimittajia ja shamaaneja, joiden tarinat saavat heidän maailmankuvansa rakoilemaan. Nyky-Venäjällä vähemmistökansat saavat tanssia ja esiintyä eksoottisissa puvuissa, mutta omankielinen radioasema on jo liikaa. Kulkiessaan entisaikojen etnografien jalanjäljillä matkaajat tutustuvat myös myyttiseen karhuun ja kultaiseen jumalattareen. Taigassa on edelleen taikaa. Sanna Hukkanen (s. 1978) on joensuulainen sarjakuvataiteilija. Hänen sarjakuviensa pääosassa ovat myyttiset metsät, vanhat puut, sienet ja usein myös ihmiset. Hän tutkailee teoksissaan sekä ihmisen suhdetta ei-inhimilliseen, että ihmisten keskinäisten suhteiden olemusta ekologisen ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kysymysten, kansanperinneaineistojen ja omaelämänkerrallisuuden kautta. Hukkanen on työskennellyt yhteisötaidehankkeissa, jotka käyttävät ruohonjuurisarjakuvaa vähemmistöjen ja kansalaisaktivistien äänitorvena. Hän uskoo sarjakuvataiteen voimaan muutoksen ja toivon välineenä. Taiga – EtnoGraafinen matkakertomus (Zum Teufel, Umpihanki & TäysiKäsi Oy 2023) www.sannahukkanen.com/taiga Tervetuloa näyttelyn avajaisiin laskiaissunnuntaina 2.3. klo 14!
0 Comments
Avajaisia vietetään lauantaina 2.11. klo 15. tervetuloa! Näyttelyyn on vapaa pääsy.
"Lapsena leikin sisaruksieni kanssa paljon metsissä. Kuvittelin sinne monenlaista elämää, näin myös usein unia pienistä hahmoista, joita oli kaikkialla. Tämä leikki jatkuu näissä veistoksissani, jotka muistuttavat ihmisiä, eläimiä tai henkiä. Näillä hahmoilla on hyvä tahto. Osa veistoshahmoista kantaa käsissään pientä palaa luontoa. Ne ovat niiden ainoita aarteita, vievätkö ne niitä turvaan ettemme me tuhoaisi kaikkea. Koen, että kaikki kannamme syntymäpaikkojemme maisemia ja - tunnelmia mukanamme. Ajattelen myös pakolaisia ja heidän kulkemistaan, mistä löytyy heille koti ja mitä he kantavat mukanaan. Nämä Matkalaiset ovat muuttamassa majaansa, ovatko ne ehkä pakomatkalla. Joka tapauksessa matkalla olija on herkässä ja avoimessa tilassa, hänen täytyy olla, että selviytyy matkan koettelemuksista ja etsiessään lepopaikkaa, vaistot ja vireys ovat kuin eläimellä. Olen muuttanut elämäni aikana useita kertoja, etsien omaa paikkaani. Olen kuitenkin aina palannut vaaramaisemien keskelle, metsän läheisyyteen ja löytänyt sieltä lepopaikkani: risujen, sammaleiden, varpujen, kivien ja puiden läheisyydestä." Sunnuntaina 15.9. klo 12 esitetään Emilia Putkinen Petterbergin Mie ite -Kolin kutsumat -dokumenttielokuva Kolin luontokeskus Ukossa.
Elokuvan traileri: https://vimeo.com/kinocompany/review/830204678/1916d40673 Elokuva kertoo kolilaisen taiteilijan ja Kolin kulttuuriseuran aktiivin Lasse Martikaisen työstä, Veistospuiston synnystä ja taiteen tekemisestä syrjäseudulla. Samalla dokumentti sivuaa Kolin kulttuuriseuran toimintaa Kolilla sekä seuran pyrkimystä säilyttää Kolin Ryynäsen kiinteistössä vuosina 1999-2023 toiminut taiteilijaresidenssi. Tervetuloa siis ilmaisnäytökseen elokuvataiteen äärelle. Paikalla on tuotantotiimin jäseniä kertomassa elokuvasta. Tunnetun Koli-oppaan Ilmari Martikaisen (1941-2019) valokuvista koostettu näyttely ”valokuvia Kolilta” on esillä Kolin luontokeskus Ukossa 3.9.-31.12.2024. Avajaisia vietetään 2.9.2024 klo 16-17 yhdessä Essi Pitkäsen näyttelyn Linnunmieli kanssa.
Näyttely on koottu pääasiassa Ilmarin ottamista digitoiduista diakuvista 1970–1990-luvuilta. Mukana on myös joitain modernimmalla digitaalisella järjestelmäkameralla otettuja kuvia 2000-luvulta. Näyttelyn on koonnut Ilmarin poika Lasse Martikainen. Ilmari oli syntyperäinen kolilainen, jolle luonto oli intohimo. Hän teki Kolia tunnetuksi ja oli tärkeässä roolissa Kolin kansallispuiston perustamisessa. Ilmari opasti ihmisiä Kolin kansallismaisemissa vuosikymmenien ajan. Ilmari teki yhdessä Jaakko Ahvenaisen ja Kauko Tanskasen kanssa Kolista kertovan diakuvasarjan, jolla esiteltiin Kolin luontoa matkailijoille koko 1990-luvun ajan Ylä-Kolilla ennen luontokeskuksen perustamista. Lintujen on tutkitusti huomioitu vaikuttavan ihmisten mielenterveyden tilaan. Mitä enemmän lintuja liikkuu ihmisten elinalueiden piirissä, sitä paremmin voi myös useamman mieli. Lintuystävällinen ympäristö on myös mielenterveydelle ystävällinen tila. Essi Pitkänen pohtii Linnunmieli näyttelyssä mielenhäiriöitä lintumaisten kuvaelmien muodossa. Luonto, kulttuuri ja mielenterveys muodostavat vakaan pohjan ihmisen elämän kestävyydelle. Pitkäsen teokset ovat usein satumaisia ominaisuuksia hyödyntäviä ja teoksista löytää usein surrealistisia vivahteita. Näyttelyn teosten päämateriaali on puu. Linnunmieli on esillä Kolin luontokeskus Ukossa 3.9. – 30.10.2024. Avajaisia näyttelylle vietetään 2.9.2024. Tervetuloa! Koko perheen tapahtuma avataan naurishaudukkaiden valmistuksella klo 16 ja päätetään ulkoilmakonserttiin ja naurishaudukastarjoiluun. Tapahtumassa pääset tutustumaan perinneruokiin ja kulttuuriin liittyviin työpajoihin. Tapahtumaan on vapaa pääsy. Tapahtuma on osa Pohjois-Karjalan maakuntapäivien tapahtumia. Maksullinen kahvio palvelee koko tapahtuman ajan.
Ohjelmassa:
Tapahtumaa on järjestämässä Kolin Kulttuuriseura ry. ja Kolin Kotiseutuyhdistys ry. Tapahtumapaikkana Kolin Veistospuisto (Martikkalantie 13) Tervetuloa! Penttilän kolmoset on musiikkiteatteri-iloittelu, jossa Selma, Telma ja Velma laulavat ja tanssivat vanhoja jatseja Ginger-Joen säestyksellä, ja laulujen väleistä pulppuavat absurdit tarinat. Puhutaan naisista, miehistä, muistamisesta ja unohtamisesta, kierrätyksestä, suhteellisuusteoriasta... ja pääseekö sinne lääkärille ikinä vai onko tarpeenkaan? Mikä sitten on pulkan salaisuus?
Esitys sai inspiraationsa Sylvain Chomet´n piirroselokuvasta Bellevillen kolmoset, jossa ikääntyneet revyylaulajat jatkavat sitkeästi uraansa nuoruuden hehkun jo sammuttua. Tuttujen 40-60-luvun laulujen lomaan sijoitettavat tekstit tarkastelevat ilkikurisesti ajan ilmiöitä ja haastavat pohtimaan luutuneita käyttäytymismalleja. Estradilla Tellu Turkka, Leena Halonen, Hannele Autti ja Jari Lappalainen. Maksuton esitys sopii kaikenikäisille. Kesto noin 1 tunti. Ennen esitystä voi piipahtaa Kolin kulttuuriseuran kahvilaan vaikka pullakahveille. Osoite Kolin seurojentalo, Merilänrannantie 4, 83960 Koli. Tervetuloa! Lauantain 10.8. vietettävä Kulttuurin superpäivä starttaa Kolilla klo 14, kun klovni Margariina Tatti saapuu ihmettelemään Kolin seurojentalon tunnelmallista miljöötä mukanaan pieni sirkuspaja. Tervetuloa tutustumaan Tattiin sekä kokeilemaan jongleerausta ja muita sirkustaitoja. Työpaja sopii koko perheelle ja kaikenikäisille!
Työpajan kesto on noin 1 tunti ja sen jälkeen voi piipahtaa vaikka pullakahveilla Kolin kulttuuriseuran kahvilassa. Työpajaan ei tarvitse ennakkoilmoittautua. Osoite Merilänrannantie 4, 83960 Koli. Tervetuloa nuoret ja vanhat! Työpaja on osa Pohjois-Karjalan kansanteatteri Pokan Kulttuuria korpimaille -kiertuetta. Kiertuetta tukee Taiteen edistämiskesku Kolin Kulttuuriseura ry, kulttuuriyhdistys Vääränpyörä ry ja Pohjois-Karjalan kansanteatteri Pokka tuovat Kolille upean kattauksen kulttuuria. Kaikkiin ohjelmanumeroihin on vapaa pääsy!
Klo 14 Kolin seurojentalolla järjestetään koko perheen sirkustyöpaja. Klovni Margarina Tatin (Kaisa Mari Männikkö) vetämään sirkustyöpajaan voi tulla kokeilemaan jongleerausta, kukkakeppejä, poin pyöritystä ja muita sirkusvälineitä. Työpajan kesto on tunti ja osallistua voi haluamansa ajan. Työpaja sopii koko perheelle. Vapaa pääsy! Klo 15-18 Kolin seurojentalolla toimii Kolin kulttuuriseura ry:n pyörittämä kahvila Klo 18 Kolin seurojentalolla nähdään Penttilän kolmoset musiikkiteatteri-iloittelu, jossa Selma, Telma ja Velma laulavat ja tanssivat vanhoja jatseja Ginger-Joen säestyksellä, ja laulujen väleistä pulppuavat absurdit tarinat. Puhutaan naisista, miehistä, muistamisesta ja unohtamisesta, kierrätyksestä, suhteellisuusteoriasta... ja pääseekö sinne lääkärille ikinä vai onko tarpeenkaan? Mikä sitten on pulkan salaisuus? Estradilla Tellu Turkka, Leena Halonen, Hannele Autti ja Jari Lappalainen. Esitys sopii kaikenikäisille. Esirtyksen kesto on noin tunti. Vapaa pääsy! Klo 20 Gastro-pub Kolin Ryynäsessä nautitaan pokkalaisten rakastetusta Salataidekapakka-esitystapahtumasta. Salataidekapakka on illanvietto kulttuurinjanoisille. Salataidekapakassa drinkit ovat annoksia esittävää taidetta: lyhyitä shotteja, talon erikoisia, hanatuotteita ja tarjousdrinkkejä pokkalaisten tarjoilemana. Ravintolan keittiö on auki klo 21.00 saakka ja baari tarjoaa antimiaan myös ruumiillisen janon sammuttamiseen. Sirkustyöpajan ja Salataidekapakan järjestävät Pohjois-Karjalan kansanteatteri Pokka osana Kulttuuria Korpimaille -kiertuetta. Penttilän kolmoset on kulttuuriyhdistys Vääräpyörä ry:n tuotantoa. Esitykset mahdollistaa Taiken erityisavustus harvaan asuttujen maaseutualueiden kulttuuritoimintaan. Tervetuloa! |
Arkistot
October 2024
Kategoriat
All
|